Dzie艅 czekolady, czyli s艂odka pokusa 馃崼

 Kochaj膮 j膮 niemal wszyscy. Nie tylko 艣wietnie smakuje, ale poprawia humor, jest zdrowa i... odchudza! 12 kwietnia mo偶emy j膮 je艣膰 z czystym sumieniem :) 


Pocz膮tk贸w kakaowej przek膮ski nale偶y szuka膰 w Ameryce 艁aci艅skiej. W Europie pojawi艂a si臋 na pocz膮tku XVI wieku i od razu zaw艂adn臋艂a podniebieniami. Na pocz膮tku swej historii czekolada nie by艂a jednak s艂odk膮 tabliczk膮, ale napojem, i to do艣膰 pikantnym.  Wytwarzali go mieszka艅cy Meksyku, Olmekowie. Kr膮偶y legenda, 偶e kakao odkry艂 wojownik, kt贸ry poczu艂 przyp艂yw si艂, kiedy rozgryz艂 ziarna ukryte w mi膮偶szu kakaowca. Majowie i Aztekowie traktowali czekolad臋 jako nap贸j rytualny, wzmacniaj膮cy, leczniczy. Musia艂 by膰 gorzki, przyprawiony ostrym chili i wanili膮.



 Z biegiem czasu wzbogacano czekolad臋 o r贸偶ne dodatki, straci艂a swoj膮 pikantno艣膰 i sta艂a si臋 s艂odka. Do Europy zaw臋drowa艂a na pocz膮tku XVI wieku dzi臋ki Kolumbowi. Najpierw by艂a dost臋pna tylko dla zamo偶nej elity, biednych ludzi nie by艂o na ni膮 sta膰. Jan III Sobieskiego w 1665 roku prosi艂 swoj膮 Marysie艅k臋 o przes艂anie mu ''ciokolaty''.



 Czekolada to nie tylko najpopularniejsza s艂odko艣膰 na 艣wiecie. Ten przysmak ma mn贸stwo zalet: zmniejsza zm臋czenie, poprawia nastr贸j, dodaje energii, 艂agodzi stres, przyspiesza metabolizm, wspomaga uk艂ad odporno艣ciowy, pobudza prac臋 nerek, poprawia kr膮偶enie, op贸藕nia procesy starzenia, chroni przed nowotworami i wspomaga prac臋 m贸zgu.



 W Polsce najpopularniejsza jest czekolada mleczna, w kt贸rej zawarto艣膰 kakao nie przekracza 50 procent. Ale to w艂a艣nie czekolada gorzka jest najzdrowszym rodzajem tego rodzaju s艂odyczy. Zawiera ona mas艂o kakaowe i ponad 70 procent miazgi kakaowej. Wyr贸偶ni膰 mo偶na r贸wnie偶 czekolad臋 bia艂膮, kt贸ra nie zawiera proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach jest tylko oko艂o 33 procent mas艂a kakaowego.




Komentarze